سال 1402 با تعیین دو راهبرد کلان “مهار تورم و رشد تولید” توسط رهبر معظم انقلاب آغاز شد. دو راهبردی که بیش از پیش تحقق آنها در زندگی تک تک افراد جامعه به غایت احساس میشود. رشد فزاینده تورم و مشکلات عدیده در راه تولید داخلی کشور را در بحران عمیقی فرو برده است. در چنین شرایطی سوال مهمی که میتوان در اینجا بیان کرد این است که چگونه میتوان به این اهداف حیاتی رسید؟
به زعم نویسنده این سطور، خارج از نگاه کلیشهای به شعار سال هر فعال اقتصادی و هر متخصص در هر حوزهای باید از خود بپرسد که در سالجاری چگونه میتواند به تحقق این اهداف کمک کند. به نظر میرسد در ابتدای این راه فعالان و متخصصان صنعت فناوری اطلاعات و ارتباطات بر خود فرض دارند و از خود مطالبه کنند که چگونه میتوانند با بهره گرفتن از فناوریهای روز در این حوزه، در پیشبرد این اهداف حیاتی تاثیرگذار باشند. در این خصوص در سلسله مطالبی سعی خواهیم کرد تا نظر مدیران ارشد گروه فن آوا را جویا شویم و این سوال را از آنها بپرسیم که از دید شما به عنوان یک متخصص در صنعت ICT، نقش فناوری اطلاعات و ارتباطات در تحقق ” مهار تورم و رشد تولید” چیست؟
مهندس حمیدرضا بنی اسدی مدیرعامل شرکت شبکه گستر فن آوا در مطلبی نوشت:
با توجه به پیشرفت روزافزون فناوری و نقش مهمی که در جوامع دارد، انتظار میرود که تاثیراتی بر روی اقتصاد داشته باشد. به یقین میتوان گفت فناوری میتواند به کاهش تورم کمک کند. به طور مثال، با استفاده از سامانههای خرید و فروش الکترونیکی، قیمتها به طور شفافتر و با دقت بیشتری تعیین میشوند و از افزایش نوسانات و تورم در بازار جلوگیری میشود. به عنوان نمونه دیگر، با استفاده از فناوری بلاکچین فرآیند تأیید و تأمین امنیت تراکنشهای مالی از طریق کاهش تقلب و افزایش شفافیت، هزینههای اضافی به طور قابل توجهی کاهش یابد.
به صراحت میتوان گفت که فناوری میتواند به افزایش تولید و خدمات کمک کند. در نظر داشته باشید که با استفاده از رباتیک و هوش مصنوعی، فرآیند تولید و تهیه کالاها به طور چشمگیری سرعت یافته و کیفیت بهبود مییابد. بر این اساس با استفاده از فناوری اطلاعات، میتوان مدیریت و برنامهریزی بهینهتری برای زنجیره تأمین داشت و در نتیجه هزینههای تولید و توزیع کالاها کاهش خواهد یافت. کاهش هزینهها منجر به افزایش سودآوری شرکتها و بهبود اقتصاد کلان میشود. با افزایش تولید، تقاضا برای کالاها و خدمات نیز افزایش مییابد و این در نهایت باعث افزایش اشتغال و درآمد مردم میشود.
بنابراین استفاده از فناوریهای جدید، میتواند به بهبود فرآیند تولید و تهیه کالاها منجر شود و میتوان کالاهای با کیفیت و قیمت مناسبی تولید کرد. با استفاده از فناوریهای راهبردی، مانند داده کاوی و تحلیل بیگانه، میتوان به شناخت بهتری از بازار و نیازهای مشتریان دست یافت که در بهبود استراتژیهای بازاریابی و توزیع کالاها موثر واقع شود.
با توجه به اینکه تورم یکی از مشکلات مهم اقتصادی است، فناوری همچنین میتواند در کاهش اثرات آن نقش موثری داشته باشد. برای مثال، با استفاده از فناوریهای پردازش دادهها و هوش مصنوعی، میتوان اطلاعاتی را از بازار جمعآوری و تحلیل کرد که با استفاده از آن نرخ تورم قابل پیشبینی خواهد شد. این کار میتواند به بانکها و سایر شرکتها کمک کند تا برنامهریزیشان را برای کاهش تورم تنظیم کنند. این نکته نیز در چرخه تولید تا توزیع میتوان در نظر گرفت که استفاده از فناوریهای ارتباطی میتواند در فرآیند توزیع کالاها و خدمات به صورت آنلاین و اینترنتی باعث کاهش هزینههای حمل و نقل و نیز افزایش بهرهوری در فرآیند توزیع شود.
فناوریهای جدید میتوانند در بهبود فرآیند پرداخت و صورتگیری تجارت الکترونیکی موثر واقع شوند. این امر به کاهش هزینههای پرداخت و کاهش زمان صورتگیری معاملات کمک میکند و تجربه خرید آنلاین را برای مشتریان بهتر و سریعتر خواهد ساخت که منجر به افزایش تقاضا برای کالاها و خدمات میشود.
در این راستا، فناوری بلاکچین نیز میتواند در کاهش تورم و بهبود فرآیند تولید و توزیع کالاها و خدمات نقش موثری ایفا کند. با استفاده از بلاکچین، میتوان به صورت شفاف و قابل اعتمادی از فرآیند تولید، توزیع و تحویل کالاها و خدمات مطلع شد. این امر باعث کاهش هزینهها و تقلیل احتمالات تقلب و فساد در فرآیند تولید و توزیع شود.
در مجموع فناوریهای اطلاعاتی و ارتباطی میتوانند به عنوان ابزارهای موثر در کاهش تورم و بهبود فرآیند تولید و توزیع کالاها و خدمات استفاده شوند. با توجه به پیشرفت فناوریها، شرکتها میتوانند با بهرهگیری از آنها، محصولات با کیفیت و با قیمت مناسب تولید کنند و با کاهش هزینهها به رشد اقتصادی کلان کمک کنند.