دکتر هادی محمدی معاون برنامهریزی و نظارت راهبردی گروه فن آوا با توجه به پایان سال مالی در یادداشتی نوشت:
نقشه راه سازمانی سندیست كه چشم انداز و سوگیری خدمات را طی زمان مشخص میکند و با استفاده از سیاستها و استراتژیهای ابلاغی اهداف کلان، اهداف كوتاه مدت و برنامههای عملیاتی را تعريف مىكند. میتوان گفت سند فوق ابزارى قدرتمند براى گروه میباشد که ديد بهترى به ذینفعان گروه ازجمله شرکتها،کارکنان،کارفرمایان، پیمانکاران و جامعه میدهد. همچنین تدوین برنامههای عملیاتی رسيدن به اهداف کلان گروه را تسهيل مىكند. یک نقشه راه مناسب، با دادن بازخورد در موارد ذیل به ما یاری میرساند:
مىخواهيم كجا برويم و انتظارمان از راه اندازى شرکت های جدید چيست؟
وضعیت گروه در مقایسه با چشم انداز تعریف شده چه جایگاهی دارد؟
به اهداف کلان گروه چگونه مىخواهيم برسيم و چه برنامهاى براى تحقق اهدافمان داريم؟
ذکر این نکته ضروریست که با برنامهریزی دقیق و صحیح امور سازماندهی شده، تامین منابع انسانی، هدایت، نظارت و کنترل شرکتهای تابعه، اجراییتر و اثربخشتر خواهد شد. برنامه ریزی دارای اصولی است که این اصول در سازمانها باید با شکلی تخصصیتر مورد توجه و استفاده قرار گیرد. در تهیه برنامه عملیاتی باید به مواردی از جمله نحوه اجرا و ارزشیابی و قابلیت دستیابی به برنامهها، توجه ویژه کرد. تدوین برنامه به شکل پویا و نوین میتواند اثرات مثبتی به شرح ذیل داشته باشد:
فرصتهای پیش رو به وضوح تعیین و مشخص میگردند. چالشهای آتی پیش بینی شده و اقدامات عملی جلوگیری از مواجه شدن با آنها مشخص میشوند.
برنامههای مناسب عملکرد کلی گروه و شرکتهای تابع را مجسم سازد.
افق روشنی از جایگاه گروه و شرکت های تابعه را برای مدیران ارشد و ذی نفعان گروه فراهم مینماید.
نقشهای درون و برون سازمانی و فعالیتهای مرتبط را ترسیم ساخته و قابلیت ارزیابی فردی را در کنار ارزیابی سازمانی فراهم میسازد.
بوسیله تجزیه و تحلیل وضعیت فعلی، مسائل و چالشها را شناسایی نموده و با در نظر گرفتن تمامی شاخصها و معیارها، زیرساخت مناسب برای اتخاذ تصمیم صحیح را فراهم میکند.
مواردی که خارج از کنترل است مشخص شده و راهکارهایی برای انتخاب برنامه های جایگزین ارائه میدهد.
با تدوین برنامههای مناسب و ارزیابی دورهای آنها، کارایی شرکتهای تابعه مشخص شده و زمینه مناسب برای تصمیمگیریهای مدیرعامل و مدیران ارشد فراهم میگردد.