
سومین کارگاه آموزشی گروه فنآوا در نمایشگاه تلکام۱۴۰۰ با موضوع اینترنت درون هواپیما با سخنرانی ابوالفضل امینی پور، کارشناس فنی ارتباطات فضایی برگزار شد. امینی پور صحبتهای خود را بابیان سؤال چگونه میتوان در طول پرواز به اینترنت متصل شد؟ شروع کرد. «شرکتهای هواپیمایی پس از انجام آزمایشهای مختلف تصمیم گرفتند، بهصورت رایگان و یا غیر رایگان شرایط استفاده از اینترنت درون پرواز را برای مسافران فراهم کنند.»
به گفته او، تمام ایرلاینهای آمریکایی و کانادایی به اینترنت متصل هستند و بهزودی هم توسط شرکت گوگو به نسل پنجم اینترنت مجهز خواهند شد. او با اشاره به شرکت گوگو بیان کرد: «گوگو در سال ۲۰۰۸ اولین اینترنت هواپیمایی را ارائه کرد و باعث شد مسافران بتوانند در طول مسیر پرواز از اینترنت استفاده کنند. شرکت گوگو اعلام کرده که باوجود قابلیت اینترنت وایفای داخل هواپیما، دیگر افراد نمیگویند در هواپیما بودم و ایمیلتان را دریافت نکردم.»
به گفته او، شرکت گوگو در سال ۱۹۹۱ با ارائه سرویسهای برقراری تماس تلفنی فعالیتش را آغاز کرد. گوگو در سال ۲۰۰۸ با تغییر رویکرد به ارائه اینترنت هواپیمایی با پوشش جهانی پرداخت. شرکت intelsat در آگوست ۲۰۲۰ هم بخش هوانوردی گوگو را به مبلغ ۴۰۰ میلیون دلار خریداری کرد.
امینی پور ادامه داد: «مسافران بوئینگ ۷۳۷-۸۰۰ شرکت نوروژین ایرلاین در پروازهای قاره اروپا و مسافران شرکت تایلندی ناک در پروازهای داخلی به اینترنت متصل هستند. در پروازهای ایرباس چین افراد برای دسترسی به اینترنت فقط حق استفاده از لپتاپ و تبلت را دارند. هواپیمایی هنگکنگ هم در پروازهای a330 خود، به مسافران اینترنت رایگان ارائه میدهد. یکی دیگر از این شرکتها بلوجت است که در پروازهای a320و a321 به دو حالت رایگان با محدودیت سرعت و غیر رایگان با حداکثر سرعت، به مسافران اینترنت میدهد.»
به گفته او، آمارهای جهانی نشان میدهند که قیمت بلیت، ترتیب زمانی، راحتی صندلیها، عدم پرداخت هزینههای جانبی و غذاهای حین پرواز برای افراد نسبت به دسترسی به اینترنت از اهمیت بیشتری برخوردار است و اتصال به اینترنت اولویت ششم هر مسافر است.
امینی پور در ادامه توضیح داد: «سرویسهای درون هواپیما به دو بخش سرویسهای مشتری (فروشگاههای اینترنتی، بازیهای ویدیویی) و پایگاه کارکنان (آبوهوا، نقشه و..) به دو شکل آنلاین و آفلاین ارائه میشود.»
او درباره موارد استفاده اینترنت هواپیما بیان کرد: «بیشترین موردی که افراد برای استفاده از اینترنت درون هواپیما انتخاب کردهاند، وبگردی و کمترین انتخاب آنها خرید اینترنتی است. وبگردی با ۷۵ درصد، شبکه اجتماعی با ۶۳ درصد و پیگیری اخبار با ۶۰ درصد به ترتیب محبوبترین انتخابهای کاربران بوده است.»
امینی پور با اشاره به روشهای برقراری اتصال اینترنت در هواپیما بیان کرد: «هواپیماها با دو روش ارتباط با ماهوارهها بهصورت جهانی و ارتباط مستقیم با زمین بهصورت منطقهای به اینترنت متصل میشوند.»
امینی پور در پایان صحبتهایش به شرکتهای هواپیمایی ایران اشاره کرد و گفت: «این بازار در ایران و خاورمیانه دست نخورده است. تعداد مسافران خارجی و داخلی و مدتزمان پروازها هم گواه پتانسیل مناسب کشور برای رشد در حوزه مذکور ست. اجزای موردنیاز اینترنت هوایی فقط در سه بخش آنتنساز، ارائهدهنده خدمت ایرلاین و مشارکت sap ماهوارهای خلاصه میشود.»
به گفته او، اگر امروز وارد حوزه اینترنت درون هواپیما نشویم، بعدها ناچاریم خدمات را از کشورهای خارجی باقیمتی گرانتر خریداری کنیم.